Glutenvrije appelcake

Deze glutenvrije appelcake is een lekker tussendoortje nu het buiten wat kouder wordt.

Zelf heb ik de cake gemaakt in een ronde springvorm. Maar een bakvorm kan ook.

Als bloem gebruik ik de No-Risk bloem van Aveve. Dit is een zelfrijzend bakmeel. Je moet hierdoor geen bakpoeder toevoegen aan het recept. Je kan ook de bloem van Schär gebruiken. Voeg dan nog 6 gram bakpoeder toe aan de bloem.

Voor een cake te bakken gebruik ik steeds roomboter of ook wel “goei boter” genoemd. Eet je lactosevrij dan kan je een lactosevrije roomboter gebruiken. Dilea en Albert Heijn hebben deze in het assortiment.

Ingrediënten

  • 175 gram glutenvrije bloem, No-Risk bloem van Aveve of Schär(voeg dan 6 gram bakpoeder toe aan de bloem)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram boter of lactosevrije boter
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 2 appelen

Bereiding glutenvrije appelcake

  • Zet de boter een half uur op voorhand op kamertemperatuur, zodat deze zacht kan worden.
  • Verwarm de oven voor op 165°C
  • Roer de boter tot room.
  • Voeg er de vanillesuiker en suiker aan toe.
  • Meng tot een homogeen geheel.
  • Meng de eieren erdoor.
  • Voeg de bloem toe.
  • Klop of mix alles in enkele minuten tot een romig beslag.
  • Vet een bakvorm of springvorm in en schep er het beslag in.
  • Schil de appelen en snijd ze in schijfjes. Leg deze bovenop het beslag.
  • Bak de cake ongeveer 1 uur op 165°C
  • Test met een satéprikker of de cake voldoende gebakken is.
  • Laat de cake even afkoelen.
  • Ontvorm de cake.

Tips

  • Strooi wat bloemsuiker over de cake voor de afwerking.
  • Eet je graag rozijnen? Dan kan je deze ook nog door het beslag mengen.
  • Fan van kaneel? Strooi wat kaneel bovenop de appelen.
  • Je kan deze cake ook maken met peren i.p.v. appelen.

Nog zin in taart? In deze online workshop leg ik je uit hoe je glutenvrije en vegan taartjes maakt.