Glutenvrije pizza met zelfgemaakte bodem
Dit is een recept voor pizza dat vroeger bij ons thuis regelmatig op de menu stond. Het oorspronkelijke recept wordt gemaakt met een “gewone” bloem. Het recept werd aangepast naar een glutenvrije variant. Aan het recept heb ik vlozaad toegevoegd, dit zorgt ervoor dat je het deeg makkelijk kan kneden. In deze blog vind je meer info over vlozaad.
Ingrediënten
- 250 gram glutenvrij bloem, ik gebruik hiervoor de NoGluten broodmix
- 1 theelepel zout
- 10 gram verse gist
- 1 + 1/2 dl lauw warm water + 3 eetlepels
- 1/2 dl olijfolie op kamertemperatuur
- 1/2 eetlepel vlozaad
Bereiding glutenvrije pizza
- Voeg het vlozaad toe aan het lauwe water en laat 10 minuten weken.
- Doe de bloem en het zout in een kom.
- Maak in het midden een kuiltje.
- Verkruimel hierin de gist.
- Meng deze met 3 eetlepels lauw warm water.
- Roer wat van de omringende bloem erdoor, tot een soepel deeg ontstaat.
- Laat dit, afgedekt 5 minuten rijzen.
- Voeg de geweekte vlozaad en olijfolie toe aan de bloem.
- Meng of mix met een deeghaak tot een glad deeg ontstaat.
- Laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is.
- Het deeg kan je laten rijzen op een warme plaats, bijvoorbeeld op de verwarming. Je kan ook het deeg laten rijzen in een oven van 30°C. Dit gaat sneller.
- Als het deeg ongeveer verdubbeld is na het rijzen kan je het even kneden.
- Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit zodat het in de bakplaat past.
- Beleg de pizza naar smaak. Bijvoorbeeld tomatensaus, paprika, tomaten, chorizo en kaas. Kruiden met Italiaanse kruiden, peper en zout.
- Bak de pizza in een voorverwarde oven van 225°C. Bak de pizza ongeveer 12 – 15 minuten.
Smakelijk!
TIP
Heb je nog een overschotje van de pizza? Dan kan je deze ook invriezen. Makkelijk voor als je eens wat minder tijd hebt om te koken.
Heb je niet genoeg tijd om zelf deeg te maken? Maar wel zin in pizza? Dan is deze pizzabaguette misschien wel interessant.